Τι είναι η Ρεφλεξολογία;

Η Ρεφλεξολογία είναι μια εναλλακτική, θεραπευτική μέθοδος που απαλλάσσει ή ανακουφίζει το άτομο από τον πόνο ενεργοποιώντας συγκεκριμένα σημεία του σώματος μέσω μαλάξεων και στοχευμένης πίεσης. Στηρίζεται στην επισταμένη παρατήρηση αιώνων και σε μελέτες που συσχετίζουν διάφορα μέρη του σώματος με εσωτερικά όργανα, στα οποία –βασιζόμενος στην δυτική ιατρική- κάποιος θα μπορούσε να έχει πρόσβαση μόνο επεμβατικά ή φαρμακευτικά.

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός. Αποτελείται από διάφορα συστήματα οργάνων τα οποία συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους, αλληλοεπιδρούν και εκτελούν τις λειτουργίες του. Κάπως έτσι, ο άνθρωπος ζει και εξελίσσεται υγιής. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτός ο τέλεια σχεδιασμένος μηχανισμός αποσυντονίζεται; Τότε είναι που ξεκινούν οι ενοχλήσεις και -σε πιο σοβαρές περιπτώσεις- οι ασθένειες.

Αποτελεί η ρεφλεξολογία μέθοδο θεραπείας;

Η Ρεφλεξολογία λοιπόν, ως θεραπευτική μέθοδος, στηρίζεται στην παραδοχή ότι το σώμα μας κινητοποιείται από ενέργεια η οποία το διατρέχει από την κορυφή ως τα νύχια μέσω καναλιών, τα οποία αντικατοπτρίζονται κυρίως στα άνω και κάτω άκρα μας. 

Ρεφλεξολογία - Μια εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος

Ρεφλεξολογία – Μια εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος

Υπάρχουν δηλαδή στα χέρια και στα πόδια όπως επίσης και σε άλλα σημεία του σώματος (αυτιά, πρόσωπο κ.α), ζώνες και αντανακλαστικά σημεία που συνδέονται με κάθε όργανο του ανθρώπινου σώματος. Τα σημεία αυτά όταν διεγείρονται, πιεζόμενα από τον θεραπευτή, ενεργοποιούνται, αποφορτίζονται και εν τέλει οδηγούν το σώμα πίσω στην αρχική του ισορροπία.

Η θεραπεία επικεντρώνεται στα πέλματα και σε άλλα σημεία των άκρων στα οποία έχουν εντοπιστεί τα λεγόμενα reflexpoints. Ο θεραπευτής ασκεί ελεγχόμενη πίεση είτε με τα δάχτυλά του, είτε με ξύλινα βοηθήματα (sticks), τεχνική που εφαρμόζεται ως επί το πλείστον σε ασιατικές χώρες. Κύριος σκοπός αυτής της εναλλακτικής θεραπείας δεν είναι μόνο η βελτίωση του κυκλοφορικού συστήματος αλλά και η ενεργοποίηση του μηχανισμού «αυτοίασης» του οργανισμού.

Ο Vladimir Bekterev ήταν αυτός που πρώτος το 1917, διατύπωσε τη θεωρία ότι τα όργανα του ανθρώπινου σώματος παρουσιάζουν βλάβες ή δυσλειτουργούν λόγω λανθασμένων εντολών του εγκεφάλου. Παρατήρησε επίσης ότι μπορούμε με την ορθή άσκηση πίεσης, να ανακόψουμε αυτές τις λανθασμένες εντολές και να φέρουμε το σώμα μας σε ισορροπία.

Η Ρεφλεξολογία, επομένως είναι μία ολιστική θεραπευτική μέθοδος, αντιμετωπίζει δηλαδή το ανθρώπινο σώμα ως ολότητα. Τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κανείς είναι ποικίλα και αξίζει να αναφερθούμε στα σημαντικότερα από αυτά. Δημιουργεί υπεραιμία και με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος ενώ την ίδια στιγμή, ο ανοσοποιητικός μηχανισμός ενισχύεται και τονώνεται. Ανακουφίζει από πονοκεφάλους, ημικρανίες, δυσκοιλιότητα, πόνους περιόδου, μυοσκελετικούς πόνους, οσφυοισχιλαγίες, αυχενικό σύνδρομο, τραυματισμούς, θλάσεις κ.α. Σύμφωνα με άλλες μελέτες, η Ρεφλεξολογία έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως βοηθητική στην αντιμετώπιση ορμονικών διαταραχών και αναπνευστικών προβλημάτων καθώς επίσης και στη μείωση του άγχους και του στρες.

Σε ποιους απευθύνεται η ρεφλεξολογία;

Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι δυνατόν να εφαρμοστεί στον καθένα, ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης και ηλικίας. Εμπιστευόμενοι πάντα κάποιον πιστοποιημένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο θεραπευτή, μπορούμε να απολαύσουμε τα οφέλη της θεραπείας, καθοδηγώντας τον και δίνοντάς του πληροφορίες για τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο παρόν ή που έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Είναι επίσης δυνατό να ζητήσουμε να μας υποδείξει ο θεραπευτής, σημεία στα οποία  μπορούμε και μόνοι μας να ασκήσουμε πίεση ώστε να αντιμετωπίσουμε κάποιο σύμπτωμα που μπορεί να χρήζει άμεσης ανακούφισης. Ακριβώς επειδή κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, η εκάστοτε συνεδρία σχεδιάζεται βάσει των αναγκών του ενδιαφερόμενου. Για περισσότερες πληροφορίες, μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας, και μέσα από μια προσωποποιημένη συνεδρία να καλύψουμε τις απορίες σας.

Μολονότι, όπως προαναφέρουμε, η Ρεφλεξολογία απευθύνεται σε όλους, υπάρχουν και κάποιοι περιορισμοί που καλό είναι να αναφέρουμε ώστε να ληφθούν υπόψη. Άτομα που έχουν ανοιχτές πληγές σε πέλματα και παλάμες ή δερματικές παθήσεις στις περιοχές αυτές, καλό θα ήταν να την αποφύγουν. Άτομα επίσης που έχουν υποβληθεί σε αφαίρεση καρκινικών όγκων, θα πρέπει να συμβουλευτούν τον προσωπικό τους γιατρό πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε συμπληρωματική/εναλλακτική θεραπεία.