Τι είναι η βοτανοθεραπεία;

Είναι η χρήση διαφόρων στοιχείων του φυτού για θεραπευτικούς σκοπούς. Το μεγαλύτερο αν όχι, όλο το εύρος της σύγχρονης φαρμακευτικής έχει ως αφετηρία του τις αρχές της βοτανολογίας.

Μερικά από τα πιο αποτελεσματικά και πλέον σύγχρονα φάρμακα, χρησιμοποιούν τις δραστικές ουσίες φυτών και βοτάνων για να θεραπεύσουν ή να αποτρέψουν την εμφάνιση κοινών ή πιο σπάνιων ασθενειών.

Ο εκάστοτε -απαραιτήτως εκπαιδευμένος- θεραπευτής, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας, συλλέγει σειρά πληροφοριών τις οποίες στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει ώστε να δημιουργήσει μια εξατομικευμένη αγωγή η οποία είναι δυνατόν να συνδυαστεί με συμβατικά φάρμακα χωρίς να επιφέρει αρνητικές αλληλεπιδράσεις, πάντοτε με τη συνεργασία του κλασσικού ιατρού που έδωσε την αγωγή.

Βοτανοθεραπεία είναι η χρήση διαφόρων στοιχείων του φυτού για θεραπευτικούς σκοπούς.

Βοτανοθεραπεία – Η χρήση διαφόρων στοιχείων του φυτού για θεραπευτικούς σκοπούς.

Περιορισμοί και αποτελέσματα της Βοτανοθεραπείας:

Η χρονική ανταπόκριση της θεραπείας εξαρτάται από το βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί καθώς και από την φύση του προβλήματος που καλούμαστε να εξαλείψουμε ή να μειώσουμε. Αν για παράδειγμα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κεφαλαλγία, τότε τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα. Αν η πάθηση είναι χρόνια συνδυάζουμε τη βοτανοθεραπεία με άλλες θεραπευτικές μεθόδους, -όπως η ομοιοπαθητική, ο βελονισμός, η διατροφή- ώστε να έχουμε την επιθυμητή ανταπόκριση μέσα από μια πιο ολιστική προσέγγιση.

Κάπου εδώ, αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχουν ηλικιακοί περιορισμοί στην εφαρμογή της. Το αντίθετο μάλιστα, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμη σε περιπτώσεις παιδιών και νεαρών ηλικιακά ατόμων.

O θεραπευτής της Βοτανοθεραπείας

Ο ειδικός που θα επιλέξουμε να εμπιστευτούμε πρέπει να πληροί τα απαραίτητα κριτήρια της γνώσης, της εμπειρίας και της διαρκής ενημέρωσης γύρω από τις εξελίξεις των θεραπευτικών μεθόδων. Ο Λούκας Σούττος διδάσκει βοτανολογία στη σχολή NHS της Αθήνας και της Κύπρου και μέσα από την ιδιότητα του φυσικοπαθητικού εργάζεται ως θεραπευτής τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.